Pasaules Vieglatlētikas asociācijas padomes lēmumi

Rebeka Ozolniece, 24/03/2023 13:00

Pasaules Vieglatlētikas asociācijas padome vakar pieņēma vairākus svarīgus lēmumus par Krievijas un Baltkrievijas dalībvalstu federāciju turpmāko dalību vieglatlētikas sacensībās, kā arī transpersonu vai seksuālās attīstības atšķirību (DSD) sportistu atbilstības noteikumiem.

Padome piekrita Krievijas Vieglatlētikas asociācijas (RusAF) atjaunošanai pēc septiņus gadus ilgas diskvalifikācijas smagu institucionālo dopinga pārkāpumu dēļ. Tomēr Krievijas un Baltkrievijas sportisti, amatpersonas un palīgpersonāls pārskatāmā nākotnē joprojām ir izslēgti no dalības sacensībās vai pasākumos saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Pasaules Vieglatlētikas asociācijas padome apstiprināja Krievijas darba grupas ieteikumu, ka uz septiņiem gadiem dopinga dēļ atstādinātais RusAF tiks atjaunots pēc visu atjaunošanas plāna prasību izpildes, ko apstiprinājis neatkarīgs audits.

Tomēr RusAF būs jāievēro 35 “Īpašu nosacījumu” kopums, kas paredzēti, lai nodrošinātu, ka RusAF antidopinga reformas paliek spēkā un turpina darboties efektīvi.

Pasaules Vieglatlētikas asociācijas padome ir arī atkārtoti apstiprinājusi lēmumu, ko tā sākotnēji pieņēma 2022. gada martā, pārskatāmā nākotnē no visām Pasaules Vieglatlētikas acociācijas sēriju sacensībām izslēgt Krievijas un Baltkrievijas sportistus, atbalsta personālu, federāciju amatpersonas un amatpersonas, kas ir šo divu valstu pilsoņi.

Šīs sankcijas stājas spēkā nekavējoties un ietver:
a. aizliegumu organizēt jebkāda veida Pasaules Vieglatlētikas asociācijas un Eiropas Vieglatlētikas asociācijas sacensību sērijas un tūres;
b. aizliegumu uz tiesībām apmeklēt, runāt un/vai balsot Kongresa sanāksmēs;
c. aizliegumu uz akreditāciju saņemšanu, lai apmeklētu Pasaules Vieglatlētikas asociācijas sērijas sacensības/pasākumus;
d. aizliegumu federāciju personālam pievienoties jebkurā oficiālajā Pasaules Vieglatlētikas asociācijas attīstības vai profesionālajā programmā;
e. aizliegumu sportistiem, sportistu atbalsta personālam, federāciju amatpersonām un amatpersonām, kas ir Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, tuvākajā nākotnē piedalīties Pasaules Vieglatlētikas sēriju pasākumos.

Padome iesaka Dimanta līgas, Kontinentālās tūres un dažādu citu sacensību organizatoriem izmantot tādu pašu pieeju un izslēgt RusAF un Baltkrievijas vieglatlētikas federāciju sportistus un amatpersonas.

Padome vienojās atjaunināt transpersonu un DSD sportistu atbilstības noteikumus startēt sieviešu konkurencē.

DSD sportistu jaunie noteikumi paredz, ka visiem attiecīgajiem sportistiem ir jāsamazina testosterona līmenis zem 2,5 nmol/L robežas vismaz uz 24 mēnešiem, lai sacenstos starptautiskajās sacensībās sieviešu konkurencē jebkurā discilīnā, ne tikai tajās, kas tika ierobežoti saskaņā ar iepriekšējiem noteikumiem.

No nolikuma izņemts ierobežoto disciplīnu princips.

Tiks ieviesti pagaidu noteikumi tiem attiecīgajiem sportistiem, kuri jau piedalās neierobežotajās disciplīnās (distances zem 400m un virs vienas jūdzes, kā arī laukuma sacensības). Šie noteikumi ietver prasību nomākt testosterona līmeni zem 2,5 nmol/l vismaz sešus mēnešus, pirms viņi atkal ir tiesīgi piedalīties sacensībās.

Šie noteikumi stāsies spēkā 2023. gada 31. martā.

Vairāk lasi šeit.