Vieglatlētiem-studentiem piešķirtas LSFP Sporta stipendijas

LVS, 12/11/2018 09:34

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) valde 2018. gada 9. novembrī apstiprinājusi LSFP Sporta stipendijas ieguvējus 2018./2019. studiju gadam.

Stipendiju komisija saņēma 63 studējošo sportistu pieteikumus, no kuriem stipendija piešķirta 38 pretendentiem.  
Visvairāk stipendiju ieguvēju studē Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā – 17, Rīgas Stradiņa universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē – katrā pa četriem stipendiātiem.

Jau otro gadu uz stipendiju varēja pretendēt arī tie Latvijas izlašu dalībnieki un kandidāti, kuri sekmīgi studē augstskolās Eiropas Savienības valstīs. Šo iespēju izmantoja kērlingiste Madara Bremane no Glāzgovas Kaledonijas universitātes (Skotija) un vieglatlēts Daniels Bambals no Tartu Universitātes (Igaunija).

Stipendiju ieguvēji pārstāv 24 sporta veidus, viņu vidū visvairāk – septiņi vieglatlēti, četri smaiļotāji, trīs kamaniņu braucēji, divi bobslejisti un pludmales volejbolisti. Savukārt pārējie stipendiāti katrs pārstāv citu sporta veidu.

LSFP Sporta stipendijas no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirtas kopš 2007. gada, lai sekmētu studējošo augstas klases sportistu iespējas apvienot studijas ar sportiskās meistarības izaugsmi, kā arī, lai popularizētu studentu, sportu un veicinātu rezervju sagatavošanu Latvijas izlašu komandām. Stipendija paredzēta tieši stipendiātu akadēmiskās un sportiskās izaugsmes sekmēšanai.   

Pieteikties stipendijai tika aicināti visu Latvijas izlašu sportisti, kuri studē akreditētā augstākās izglītības iestādē, un startē sporta veidos, kuru starptautiskās federācijas ir Starptautisko sporta federāciju ģenerālās asociācijas biedri, vai atzītas Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā. Stipendiju piešķiršanas kritēriji nenodala budžeta vai maksas, pilna vai nepilna laika studiju programma, tomēr studiju ilgums nedrīkst pārsniegt studiju programmas apguvei paredzēto laika periodu.

LSFP sporta stipendiju ieguvēji 2018./2019. akadēmiskajā gadā:
1000 eiro stipendija piešķirta vieglatlētam Paulam Ārentam (RSU).
800 eiro stipendija piešķirta vieglatlētam Patrikam Gailumam (RTU).
600 eiro stipendija piešķirta vieglatlētam Danielam Bambalam (Tartu Universitāte).
500 eiro stipendija piešķirta  vieglatlētam Iļjam Petrušenko (Liepājas Universitāte).
400 eiro stipendija piešķirta vieglatlētiem Līgai Vecbērzai (abas LU), Austrim Karpinskim (RSU) un Evijai Šēferei (RSU).

Lēmuma pieņemšanā valde pamatojas uz Sporta stipendiju komisijas rekomendāciju, kas izstrādāta, vērtējot sportistu sekmes un sportiskos sasniegumus pēdējā gada laikā. LSFP Sporta stipendiju komisijas sastāvā darbojas pārstāvji no Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas un Latvijas Olimpiskās vienības.