Starptautiskās vieglatlētikas sacensības Rīgas kausi ir galvaspilsētas sporta vizītkarte

LVS, 23/05/2018 22:00
Juris Bērziņš-Soms

23. maijā atjaunotajā Daugavas stadionā notika gada vērienīgāko vieglatlētikas sacensību Latvijā – Rīgas kausi – preses konference. Līdz nozīmīgākajam notikumam atlikusi vien nedēļa. Un visi iesaistītie – kā sportisti, tā organizatori – paziņojuši par pilnu gatavību skaistam un emocijām bagātam 29. maija vakaram.

Preses konferencē piedalījās gan sacensību galvenie organizatori - Rīgas Domes, un Latvijas Vieglatlētikas savienības pārstāvji, gan Daugavas stadiona atbildīgās personas un vieglatlēti, kuri būs vieni no 29. maija vakara lielākajiem favorītiem sacensību sektoros sprintere Sindija Bukša, šķēpmetējs Zigismunds Sirmais un trīssoļlēcejs Elvijs Misāns.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Sporta un jaunatnes pārvaldes priekšniece-departamenta direktora vietniece Dina Vīksna pauda lepnumu par spēcīgajām Rīgas kausu tradīcijām: “Kā starptautiskas sacensības vieglatlētikā tās sacensību kalendārā Rīgā pirmo reizi tika iekļautas 1962. gadā un zīmīgi, ka tieši šogad – Latvijas simtgadē - tās atklās Daugavas stadionu pēc rekonstrukcijas.  Šo 56 gadu laikā Rīgas kausus savā īpašumā ir ieguvuši labākie Latvijas un citu valstu atlēti, tai skaitā  Eiropas, Pasaules un olimpiskie čempioni, kā arī desmitiem reižu laboti Latvijas rekordi un  divas reizes pat pasaules rekordi. Tas apliecina, ka  sacensības ir kļuvuši par Rīgas vizītkarti un vērtību sportā, kas iedvesmo, vieno, izaicina un vienlaikus liek uzņemties atbildību."

Gatavību uzņemt sportistus un sporta draugus nozīmīgajā notikumā apliecināja arī Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radeviča: “Rīgas kausi ir nozīmīgas gan kā vienas no sezonas atklāšanas sacensībām, gan kā neliels atskaites punkts sportistiem pirms Eiropas čempionāta, kas augustā notiks Berlīnē.” Sacensības dalību apstiprinājuši gandrīz visi Latvijā vadošie vieglatlēti – Madara Palameika, Sinta Sprudzāne, Anete Kociņa šķēpa mešanā, Sindija Bukša 100m un 200m, Lauma Grīva un Aiga Grabuste tāllēkšanā, Paula Sprudzāne 100m barjerotajā distancē, kā arī Elvijs Misāns trīssoļlēkšanā, Rolands Štrobinders, Zigismunds Sirmais, Patriks Gailums šķēpa mešanā un Jānis Leitis 400m.

Latvijas sportistiem spēcīgu konkurenci sastādīs vairāki sportisti – Turcijas rekordiste šķēpa mešanā – Eda Tugsus, Āzijas čempione 100m un 200m – Viktorija Zuabkina no Kazahstanas, Olimpisko spēļu medaļniece 4x400m stafetē Elizabete Brizgina no Ukrainas, Olimpisko spēļu fināliste tāllēkšanā – Veronika Šutkova no Baltkrievijas un Eiropas U20 čempione 4x400m stafetē no Lielbritānijas – Lili Bekforda. Savukārt vīriešu trīssoļlēkšanas sektorā būs iespējams vērot Eiropas čempionāta sudraba medaļnieku – Karolu Hofmanu un bronzas medaļnieku – Alekseju Fjodorovu. Šķēpa mešanā piedalīsies 2017. gada pasaules čempionāta finālists Martins Krukovskis no Polijas, savukārt 400m skrejceļā dosies pagājušā gada pasaules čempionāta bronzas medaļnieks 4x400m stafetē Dveins Kovans. Lodes grūšanā cīņā par labiem rezultātiem piedalīsies šī gada pasaules čempionāta telpās 7. vietas ieguvējs un Orazio Kremona no Dienvidāfrikas un 5. vietas ieguvējs Mesuds Pezers no Bosnijas un Hercegovinas.

Dienu pirms Rīgas kausiem notiks oficiālā Daugavas stadionā atklāšana. VSIA “Kultūras un sporta centra “Daugavas stadions”” valdes loceklis Elmārs Martinsons apstiprināja stadiona gatavību uzņemt sacensības ar vērienu. “Esam gatavi, lai sportisti un skatītāji sajustos īpaši renovētajā stadionā. Liels darbs ir paveikts, un stadiona būvniecības pirmā kārta ir paveikta. Savukārt otrajā stadiona rekonstrukcijas kārtā notiks skrejceļu un zāliena pārbūve, kas atbildīs visām starptautiskajām vieglatlētikas un futbola prasībām.”

Rīgas kausu dalībnieki – Sindija Bukša, Zigismunds Sirmais un Elvijs Misāns – ar nepacietību gaida pirmās sacensības atjaunotajā stadionā pilnu skatītāju tribīnēs. Zigismundam šīs būs otrās sacensības pēc 21 mēnešu sacensību pārtraukuma, Elvijs Misāns sastādīs labu konkurenci trīssoļlēkšanas sektorā, bet Sindija Bukša centīsies sasniegt pēc iespējas labāku rezultātu 100m distancē, labojot savu rekordu un izpildot kvalifikācijas normatīvu dalībai Eiropas čempionātā.

Rīgas kausi atbalstītājus un sportistus vienuviet jau nākošajā nedēļā, 29. maijā, Daugavas stadionā. Sacensību sākums plkst. 17:00. Sacensības notiks 15 disciplīnās, un Rīgas kausi, kā ierasts, tiks sadalīti sešās no tām. Kopējais balvu fonds šogad mērāms gandrīz 24 tūkstošos eiro.

Vairāk aktuālās informācijas par sacensībām: www.rigaskausi.lv

Informāciju sagatavoja:
Sintija Melne
info@balticevents.lv