Ģērmane un Jurkevičs kļūst par valsts čempioniem krosā

Matīss Vecvagaris, 16/10/2017 21:00

Daugavpilietis Dmitrijs Jurkevičs svētdien, 15.oktobrī, Carnikavā izcīnīja Latvijas čempiona titulu astoņu kilometru krosa skrējienā, kļūstot par trīskārtēju valsts čempionu vieglatlētikas disciplīnās vienā gadā.

Sieviešu konkurencē sešu kilometru distancē triumfēja Guna Ģērmane no Gulbenes novada Stāmerienas. Jāšanas trenerei čempiones tituls prasīja trīs gadu ilgu pacietību.

Pēdējos četrus gadus Latvijas čempionus krosā noskaidro Carnikavas “Rudens Zibens kross”, kur ātrākie skrējēji sadala ceļazīmes uz Eiropas čempionātu, kas šogad 10.decembrī risināsies Slovākijā. Par Latvijas čempionāta medaļām cīnījās elites, junioru, kā arī U18 un U16 grupu skrējēji.

Astoņu kilometru elites skrējienā startēja 13 dalībnieki, un jau pirmajā divu kilometru aplī izveidojās līderu kvartets ar rīdzinieku Albertu Blaju, ar pirmo numuru startējušo daugavpilieti Dmitriju Jurkeviču, madonieti Induli Bikši un tukumnieku Jevgēņiju Bogdanovu.
Otrajā aplī četrotne sadalījās divos pāros – pirmajā skrēja vieglatlēts Jurkevičs un slēpotājs Bikše, savukārt pēc nepilnām 10 sekundēm sekoja sākotnējais līderis Blajs un tik garu distanču debitants Bogdanovs.

Trešais aplis sāka iezīmēt trijnieku, taču ne uzvarētāju, jo ar identisku laiku (07:18) apli noslēdza līderu duets, taču Bogdanovs aizbēga no pēdējo divu gadu Ogres Zilo kalnu 10 kilometru krosa uzvarētāja Blaja, kuram noslēdzošajā aplī bija jādomā par ceturtās vietas nosargāšanu, ne cīņu par trijnieku.

Tikmēr zelta medaļas liktenis izšķīrās ceturtājā aplī, kurā tempu kāpināja gan Latvijas labākais distanču slēpotājs Bikše, gan valsts rekordists (1500 un 3000 metros) Jurkevičs. Daudzpusīgais slēpotājs, kurš vasarā sekmīgi cīnījās arī MTB divriteņu frontē, noslēdzošajā aplī skrēja ātrāk nekā otrajā un trešajā aplī, taču ar to uzvarai nepietika, jo stadiona skrējējs Jurkevičs slēpošanas trases takās bija vēl ātrāks un šī gada divām zelta medaļām stadionā (800 un 1500m) pievienoja trešo, 8 kilometru distanci veicot 28 minūtēs un 28 sekundēs.

Nākamais olimpietis Indulis Bikše, kurš gada sākumā pārrakstīja Latvijas slēpošanas vēsturi, Londonas olimpisko spēlu dalībniekam Jurkevičam finišā zaudēja nepilnu pusminūti (28:55). Madonietis ar otro vietu atkārtoja trīs gadus vecu panākumu, savukārt pērn Bikše izcīnīja bronzu. Trešajā vietā atskrējušais Bogdanovs (29:35) bija pēdējais, kurš distanci veica ātrāk par pusstundu.

Dmitrijs Jurkevičs izcīnīja uzvaru, debitējot Latvijas čempionātā krosā, bet Gunai Ģērmanei šis tituls prasīja vairāku gadu pūliņus. Pērn vidzemnieci no zelta šķīra mazāk par 15 sekundēm, aizpērn viņa kāpa uz goda pjedestāla otrā augstākā pakāpiena. Trešajā startā Carnikavas takās Ģērmane bija galvenās favorītes statusā un pirmo apli noskrēja kopā ar dobelnieci Līgu Girgensoni, liepājnieci Daigu Grickus un Iritu Puķīti no Saulkrastiem. Otrajā aplī partneres kļuva lēnākas, un skrējēja no Stāmerienas trešo apli noslēdza ar uzvaru, sešu kilometru skrējienu veicot 25 minūtēs un 31 sekundē.

Pirmo apli lēnāk sakusī rīdziniece Līga Jansone (26:22) sacensību vidusdaļā apsteidza trešajā pozīcijā skrienošo Grickus, taču trešajā aplī pietrūka deviņu sekunžu, lai vējainajā finišā pacīnītos par otro vietu ar savu vārda māsu Līgu Girgensoni (26:13).Uzreiz aiz labāko trijnieka finišēja Latvijas labākā taku skrējēja Irita Puķīte (26:44).

Četru kilometru skrējienā U18 grupā par valsts čempioniem kļuva Ilarija Ločmele no Ludzas un Kristiāns Upenieks no Ādažiem. U16 grupā zelta medaļas izcīnīja Kamilla Vanadziņa no Babītes un Mareks Meženiks no Daugavpils.

Saulainajā un siltajā oktobra svētdienā Carnikavas slēpošanas un aktīvās atpūtas centrā “Zibeņi” kopumā pulcējās 428 dalībnieki, lai mērotos spēkos astoņās dažāda garuma distancēs. Nepilnu divu kilometru skrējienā devās teju 200 skolēnu vecumā no 9 līdz 14 gadiem.