Vadošie Latvijas skrējēji prezentē jauno Jelgavas pusmaratona trasi

LVS, 04/07/2017 21:00

4.jūlijā Jelgavā, kur jau pēc 3 nedēļām norisināsies vienīgais nakts pusmaratons Latvijā, vienuviet tikās kā skrējēji, tā arī treneri, pasākuma organizatori un sporta entuziasti.

Ne vien apspriežot pasākuma jaunumus un diskutējot par veselīgu dzīvesveidu, papildus tika aizvadīts arī skriešanas koptreniņš. Tādā veidā ikviens tika iepazīstināts ar pasākuma šī gada lielāko jaunumu - uzlaboto sacensību trasi.

Uz aktīvu un sportisku pēcpusdienu pasākuma dalībnieki tikās Pasta salā - vienā no Jelgavas skaistākajām vietām, kura arī Jelgavas nakts pusmaratona norises dienā, 22. jūlijā, kļūs par sacensību centru. Pasākums tika atklāts ar preses konferenci, kurā Baltijā lielākā skriešanas seriāla Bigbank Skrien Latvija valdes priekšsēdētājs un arī Jelgavas nakts pusmaratona galvenais organizators Sandijs Pinkulis dalījās emocijās, kādas piedzīvo ikreiz Jelgavā, rīkojot pusmaratonu: “Jau ceturto gadu organizējot šeit pasākumu, ir patiess prieks redzēt, kā pilsēta aug un attīstās. To redzam arī dalībnieku skaita pieaugumā - tieši dalībnieki ir mūsu lielākā iedvesma rīkot šos sporta svētkus. Tāpat ir laba sajūta par paveikto darbu pie šī gada lielākā jaunuma -  garākās distances skrējējiem šoreiz varēsim piedāvāt pavisam jaunu pusmaratona trasi, kurā ierasto četru apļu vietā būs tikai divi.

Preses konferencē piedalījās arī Jelgavas mērs Andris Rāviņš, kurš pauda lepnumu par to, ka Jelgavas nakts pusmaratons pulcē tik daudz pilsētas iedzīvotāju un viesu un īpaši gados jaunākajiem dalībniekiem: “Esam gandarīti, ka arvien vairāk bērnu iesaistās šajā pasākumā. Manuprāt, tas ir spēcīgs apliecinājums tam, cik svarīgas un iecienītas ir fiziskās aktivitātes arī jaunās paaudzes vidū. Vēl A.Rāviņš, lūkojoties nakotnē, izteica ideju, ka gadu gaitā skrējējiem varētu sagādāt iespēju Jelgavā skriet arī pilno maratona distanci.

Kamēr organizatori gatavojas pasākumam, lai padarītu 22. jūliju maksimāli aizraujošu un neaizmirstamu, dalībnieki trenējas, lai tieši šeit aizvadītu savus vislabākos startus un uzstādītu augstākos rezultātus. No tādiem arī ir Jānis Girgensons. Viņš otrdienas pēcpudienā medijiem un sporta draugiem atklāja, ka nopietni gatavojas šim skrējienam un labprāt sastādīs konkurenci citiem Latvijas ātrākajiem pusmaratonistiem: “Kompānija, ar ko pacīnīties trasē, būs laba - esmu dzirdējis, ka startēs gan Serjogins, Višķers, gan arī olimpisko spēļu dalībnieks, lietuvietis Valds Dopolsks. J.Girgensons atzīmēja, ka jauno trasi vērtē kā ļoti piemērotu, lai uzrādītu teicamu sniegumu: “Tā ir ātra, jo nav augstu pacēlumu un reljefu, kā arī 10 kilometru aplī ir tikai viens 180 grādu pagrieziens.”

Pirms sacensībām notiks arī Kids Athletics jeb Bērnu vieglatlētikas aktivitātes.  Programmas mērķis ir radīt prieku, aizrautību un interesi bērnos un jauniešos, nodarbojoties ar vieglatlētiku. Izveidotos bērnu sacensību sektoros būs iespējams izmēģināt un iepazīt dažādas vieglatlētikas disciplīnas - barjerskriešanu, tāllēkšanu, šķēpmešanu un kārtslēkšanu.

Uz pasākumu bija ieradušies  Latvijas Vieglatlētikas savienības pārstāvji, Jelgavas Sporta Servisa centra direktors Juris Kaminskis, jaunā Latvijas rekorda īpašnieks 400m distancē Jānis Leitis, vairāku titulētu gargabalnieku treneris Juris Beļinskis, Nike + Run Club treneris Arnis Ozoliņš un citi skriešanas sporta draugi. Pēc preses konferences ikvienam bija iespēja piedalīties koptreniņā, kura laikā varēja pārbaudīt spēkus jaunajā Jelgavas pusmaratona trasē.

Pēc atsvaidzinošā skrējiena pasākuma dalībnieki atgriezās Pasta salā, lai papildinātu zināšanas par veselīgu dzīvesveidu un uzturu. Semināru vadīja uztura speciālists un vieglatlēts Jānis Leitis. Galvenās sarunu un diskusiju tēmas bija pareizs uzturs pirms sacensībām un sagatavošanās periodā, kā arī tika akcentēti un atgādināti veselīga uztura pamatprincipi. J. Leitis uzskata, ka lielākā skrējēju kļūda ir nepietiekama šķidruma lietošana gan ikdienā, gan sporta aktivitātēs. Tāpat arī, viņaprāt, fiziski aktīvi cilvēki nepamatoti ierobežo sevi ogļhidrātu iekļaušanā maltītēs. Uztura speciālists uzskata, ka pēc fiziskas slodzes ir nepieciešams atjaunot enerģijas rezerves muskuļos, un primārais enerģijas avots ir tieši ogļhidrāti.

Skriešanas seriāla Bigbank Skrien Latvija piektais posms Jelgavas nakts pusmaratons notiks jau ceturto gadu. Pērn tas uz starta pulcēja vairāk kā četrus tūkstošus dalībnieku, tādējādi ieejot skriešanas seriāla vēsturē, kā skrējiens ar visu laiku lielāko dalībnieku skaitu.

Vairāk aktuālās informācijas un reģistrācija pasākumam - www.bigbankskrienlatvija.lv